cea mai buna "pomana porcului"

cea mai buna "pomana porcului"
by rizza

marți, 14 februarie 2012

stiati ca? porumbul...

Cu siguranta, porumbul este una din cele mai cunoscute si apreciate cereale, bucurandu-se de calitati terapeutice remarcabile. Fiert sau copt, este de un galben care gadila placut ochiul si de un gust dulceag, inconfundabil. In plus, este si destul de satios, oferind energie organismului. Multora dintre noi porumbul ne aminteste de verile pline de soare ale copilariei, de focurile glorioase de tabara si de rasetele zgomotoase ale batailor cu boabe de porumb. Gratie continutului sau de fibre, acid folic, magneziu, fosfor, mangan, vitaminele C, B1 si B5, porumbul furnizeaza multa energie organismului. Magneziul aflat in compozitia sa previne atacurile de inima, iar acidul folic contribuie la energizarea organismului, influentand metabolismul lipidelor si al polizaharidelor. O alta substanta care se regaseste intr-un procent semnificativ in compozitia porumbului este reprezentat de beta-cryptoxanthin, un caroteneid care se gaseste in compozitia chimica a fructelor cu coaja portocalie, eficient in prevenirea cancerului la plamani. Dar mai gasim si acizi grasi nesaturati (aproape 90%), acizi monosaturati si polinesaturati, si acizi saturati. Iar vitamina E, prezenta intr-o concentratie mai mica, participa la procesul de reinnoire al celulelor si produce cantitati marite de oxigen in sange. In plus, scade nivelul colesterolului. De aceea, simplu, fara sare, fara unt, porumbul este indicat in alimentatie pentru prevenirea aparitiei bolilor de natura cardiovasculara. Este recomandata consumarea porumbului simplu, nu in combinatii greu de suportat caloric de catre organism. Pentru ca, in combinatie cu alte alimente, fie chiar si cu unt, aportul sau caloric creste simtitor. Porumbul are si rol diuretic, fibrele din compozitia sa contribuind la reglarea tranzitului intestinal si la prevenirea bolilor digestive. Consumat in mod frecvent, duce la intarirea sistemului imunitar si la prevenirea cancerului de colon. Datorita faptului ca nu contine gluten, este indicat si in dieta celor care sufera de boala celiaca.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu