cea mai buna "pomana porcului"

cea mai buna "pomana porcului"
by rizza

luni, 23 iunie 2014

Dresala moldoveneasca ( Sarbusca)



Este o reteta moldoveneasca simpla, unde cantitatile ingrdientelor nu sunt exacte.
Daca ne place o ciorba mai groasa, se folosesc mai multi cartofi, daca ne place mai clara, se scot 2-3 cartofi din ingrediente, astfel incat rezultatul final sa fie pe placul nostru.


Ingrediente

1,5-2 kg cartofi
2-3 morcovi mari
2-3 cepe mari
1-2 ardei grasi (optional)
300-500 g smantana
3 linguri de ulei
2 oua
1-2 litri lapte batut (cel mai bun e laptele acru facut in casa, chisleagul)
apa
1 legatura leustean
fidea (optional)
sare, piper

Mod de preparare
Se curata cartofii si se taie cuburi.
Se curata morcovii si se dau prin razatoare, cepele se curata si se taie cubulete sau pestisori iar ardeii se taie cubulete mici.

Intr-o oala mare se calesc, in ulei, ceapa si morcovii.
Cand acestea s-au inmuiat usor, se adauga ardeii grasi si cartofii taiati cubulete.

Se mai lasa 2-3 minute, timp in care se invarteste oala pentru a nu se prinde si se adauga apa cat sa le cuprinda cu 3 degete mai sus.
Daca vrem ca dresala sa iasa mai subtire, se adauga mai multa apa.

Cand cartofii sunt fierti se adauga fideaua, nu foarte multa, si se mai lasa oala pe foc, 7-8 minute.
Dupa ce se ia de pe foc se amesteca cele doua oua cu smantana si laptele batut si se adauga peste zeama de legume.
Se toaca marunt o legatura de leustean si se presara deasupra (leusteanul este ingredientul secret al acestui fel de mancare).

Dresala se serveste rece sau foarte putin incalzita, cu ceapa, si, cel mai bine, merge cu ceapa verde sau rosie.

Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu