miercuri, 14 martie 2012
stiati ca ? nucile...
…datează din cele mai vechi timpuri în Europa şi copacul a fost adus din Persia, după descrierea istoricului grec Teofrast?
…cresc într-un copac care s-a bucurat de multă apreciere din partea poporului nostru? Lucru dovedit prin numele dat unor localităţi ca: Nuci, Nucet etc.
…in miezul lor conţin substanţe grase (lipide) 60—65% dintre care 75,5% sunt formate din acid linoleic, substanţa cu efect hipocolesterolemiant?
…în miezul lor mai conţin 18% substanţe proteice de origină vegetală, 13% zaharuri (glucide) şi sunt un izvor de vitamine (B1, B2, PP, caroten) şi minerale (potasiu, fosfor, magneziu, calciu, clor, sodiu, fier)? Iar în nucile verzi se află o cantitate de vitamină C de 4 ori mai mare decât în fructele de măceş şi de 40 de ori mai mult decât în sucul de portocale?
…sunt fructe cu o gamă variată de întrebuinţări? De pildă: uleiul extras din miezul de nucă serveşte ca ulei comestibil şi este mult mai apreciat în tehnică, tipografii şi la prepararea taninului etc.
…în medicina sub formă de ulei de nucă sunt întrebuinţate cu succes la combaterea viermilor intestinali (helminţilor)?
…în arta culinară, deţin un loc important? Miezul de nucă fiind întrebuinţat sub formă crudă sau prăjit în cuptor, se foloseşte la garnisirea prăjiturilor sau în preparate. Iar nucile verzi sub formă fiartă în mult apreciata dulceaţă.
…în cantitate de 1Kg de miez de nucă verde au valoarea alimentară de aproximativ 5 000 calorii echivalând cu 1 Kg zahăr şi 1 Kg banane, pe când 1 Kg de miez din nuci uscate au valoare calorică de aproximativ 7 000 calorii echivalând cu 1 Kg de unt?
…datorită bogăţiei în grăsimi şi celuloză sunt greu digerabile? În cazul consumării unei cantităţi prea mari, provoacă balonări, dureri abdominale, diaree.
…au 50% parte comestibilă iar restul se aruncă?
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu